Siyaset

Başkan Özalper'den tüm kadınlara söz: İstanbul Sözleşmesi tekrar yürürlüğe girecek

CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, 1 Ağustos 2014 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yılında yayınladığı mesajda, “Şiddetle mücadelede en önemli kılavuz olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğimiz 1 Temmuz 2021 günü, tarihe kara bir leke olarak kazındı.” dedi.

 Kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla 1 Ağustos 2014 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yılı dolayısıyla CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, önemli açıklamalara yer verdi.

Başkan Özalper, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından kadınların hukuka güvenini kaybettiğini söyledi. 

"Suçlular göstermelik cezalar yattıktan sonra hapisten çıkıp yine kadın öldürüyor"

Verilen cezaların caydırıcı yönünün olmadığı ve bu sebepten dolayı kadın cinayetlerinin önüne geçilemediğini vurgulayan Başkan Özalper, “İstanbul Sözleşmesi, kadına ve aile içi şiddetle mücadeleye yönelik Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve 45 ülke ile Avrupa Birliği tarafından İstanbul’da imzalanan bir insan hakları sözleşmesidir. Bu sözleşme, taraf devletleri hukuki olarak bağlamaktadır. Sözleşmenin içerisinde şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçluların kovuşturulması ve cezalandırılmasıyla birlikte şiddetle mücadelede bütüncül ve eş güdümlü politikaların hayata geçirilmesi konusunda maddeler yer almaktadır. Kadına yönelik şiddet, dünyanın en büyük sorunu haline gelmiştir. Bu kanayan yara, Türkiye’de de neredeyse her gün kendini gösteriyor. Kadınlar sosyal hayatta erkekler kadar kabul görmüyor, iş hayatında ayrımcılığa uğruyor, ekonomik ve fiziksel şiddetle mücadele ediyor. Kadın cinayetleri durdurulamıyor. Suçlular göstermelik cezalar yattıktan sonra hapisten çıkıp yine kadın öldürüyor.” dedi.

İstanbul Sözleşmesinin tekrardan yürürlüğe koymanın şart olduğuna dikkat çeken Özalper son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Kadına yönelik şiddetin durması yalnızca caydırıcı cezalar ve eşitlikçi politikalar üretilmesiyle mümkündür. Türkiye’nin en önemli görevlerini icra eden erklerin her gün kadın düşmanı açıklamalarını duyduğumuz bir yönetim anlayışıyla şiddetin önlenmesi imkansızdır. İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi, kadınların şiddete karşı korunması ve faillerin cezalandırılması noktasında bir kılavuz görevi görmekteyken, hükümet tüm kamuoyu tepkilerine rağmen 1 Temmuz 2021’de sözleşmeden çekildi. Tarihe kara bir leke olarak geçecek o günün ardından kadınların hukuka olan güveni büyük ölçüde yok oldu. Ben buradan tüm kadınlara bir kez daha söz vermek istiyorum, CHP iktidar olduğu gün yapacağımız ilk iş İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koymak olacak. Kadınlar hem iş hem sosyal hayatta özgürce yaşayacaklar. Can güvenlikleri devlet tarafından korunacak. Şiddet failleri en ağır şekilde cezalandırılacak. Bir kadını daha kaybetmeye tahammülümüz yok.”