Eğitim

Eğitim İş Manisa 1 Nolu Şubesi eğitimdeki sorunları dile getirdi

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Manisa 1 Nolu Şubesi, eğitimde olan sorunlar ve basın mensuplarıyla tanışma amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Son günlerde gündemde olan eğitim müfredatı ve okullardaki temizlik sorunları gündemdeki yerini koruyor. Eğitim İş Manisa 1 Nolu Şubesi, eğitimde olan sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Eğitim İş Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Zeki Dirlikli ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Türkiye genelinde yapılan çalışmaları dikkatle takip ettiklerini söyleyen Eğitim İş Sendikası Manisa 1 No'lu Şube Başkanı Zeki Dirlikli, özellikle Milli Eğitim Bakanlığının eğitim üzerinden tasarruf yapılmasını doğru bulmadıklarını kaydetti. 

"Çocukların güvenliğiyle, sağlığıyla temizlik ve hijyeniyle ilgili bir tasarruf yapılmaz"

Dirlikli,  "Aynı zamanda Manisa yerelindeki özellikle Manisa'nın yakıcı sorunları üzerinde sizlerle daha iyi diyalog halinde olup bunları gündeme getirmek istiyoruz. Manisa'mıza, ülkemize, eğitim alanında hatta sadece eğitim değil çevre sorunları, insan hakları, hayvan hakları yani her konuda üzerimize düşen görevi yapmak, temizlik, hijyen gibi noktalarda üstümüze düşen görevi yapmak için birlikte eş güdümlü çalışacağımızı düşünüyoruz. Manisa'mızın yerelinde olsun Türkiye genelinde olsun okulların açıldığı andan itibaren bir güvenlik, bir temizlik, bir hijyen ve bir personel sorunu olduğu çok açık. Bunu biz gerek eylemlerimizde gerek söylemlerimizde sürekli dile getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz. Yani 3 gün eylem yaptık. Ondan sonra unutulacak bir konu değil. Okullar açıldı. Açıldığı haftayla birlikte kapılarında güvenlik görevlileri bulamadılar. Çocuklar özellikle anaokulu birinci sınıf gibi küçük yaşta çocukları olanların servis problemleriyle, taşıma problemleriyle karşılaştık. Bunları bir an önce müdür yardımcımız, kurum müdürlerine tabi onlar da bunu istemiyorlar. Ama bunu örnek alınmalı. 'Yani biz de istemeyiz sıkıntıları olsun' demek yerine okullara çıkmadan önce bu özellikle kurumlarda çalıştırılacak personel, güvenlik taşıma meselesi yine açılır açılmaz gördük. Velilerden imkanlarımız olmadığı için para toplamak noktasında geldiklerini görüyoruz. Yani Milli Eğitim Bakanlığı ya da Türkiye Cumhuriyeti Devleti birtakım tasarruflar yapacaklar diye bunu Milli Eğitim ya da eğitim üzerinden yapıyorlar.  Çok yanlış buluyoruz. Yani çocukların güvenliğiyle, sağlığıyla temizlik ve hijyeniyle ilgili herhangi bir tasarruf yapılmaz. Yapılamaz.  Okul müdürleriyle de görüşebilirsiniz. Ben eminim ki her gün bu konuda fikir sahibisiniz. Okul müdürleri de size şunu söyleyecek, 'Bize herhangi bir bütçe ayrılmıyor ki biz kapıya bir güvenlik koyamıyoruz. Dolayısıyla velilerimizden okul aile birliği üzerinden para toplamak zorunda kalıyoruz' Bakan bir yandan açıklama yapıyor. Diyor ki, "Velilerden kesinlikle para toplanmayacak. Bir kuruş para istemeyeceksiniz' Okul müdürleriyle görüşüyorsunuz. Sahada öyle değil, gerçekler de öyle. Bir kapıya güvenlik koyamıyoruz. Okul aile birliği üzerinden firmalarla anlaşarak bunu söylüyoruz. Biz taşıma olayını çözemiyoruz. İlgili taşıma şirketleriyle görüşüyoruz. Konuya girmek istemiyoruz. Taşıma şirketini muhatap alıyoruz. Kaç para derse velinin hoşuna giderse ya da ekonomisi yeterse çocuğunu servise verebiliyoruz. Şimdi bunlar sayacağımız onlarca problemler sadece birkaçı. Okulların içine girdiğimizde şunu gördük. Ders yılı başladı. Koridorların temizliği noktasında tuvaletlerin temizliği noktasında ciddi problemler var" diye konuştu.

"Devlet kendi eliyle sigortasız işçi çalıştırıyor"

Eğitimle ilgili ciddi sorunların olduğunu ifade eden Başkan Zeki Dirlikli, "Bilimsel eğitimle ilgili ciddi deformasyonlar, ciddi hamleler, Milli Eğitim'in başka bir noktaya getirilme çalışıldığını düşünüyorum. Bu yüzden karşımıza çıkan engeller var. Birilerinin sendika faaliyetlerinin anlamında da daha yeni yaptığımız bir görüşmede gerçekleştirildi. Buradan açık bir şekilde tekrar ediyorum; Eğitimde gericileşme olarak bu hareketler hızlı bir şekilde vites artırılarak devam ediyor. Personel almak için günlüğü 564 liradan sigortasız çalıştırılmak üzere haftanın üç günü çalışmasını sağlıyorlar. Bu konu biliniyor. Gizli bir şey değil. Artık şaşırıyorum. Devlet kendi eliyle sigortasız işçi çalıştırıyor. İnanamıyorum. Haftanın 3 günü ve okul müdürleri köylerden velilerin anneleri, teyzeleri, babaanneleri, ninelerinden, 'Ya gelir misiniz? Bize yardımcı olur musunuz?' Noktasına gelmiş durumdalar. Bakın bu çok vahim bir konu. Okullarda personel bulamıyoruz. Yerine 3 günlük günlüğünü 564 liradan sigortasız personel bulup okulun işlerini çözmeye çalışıyoruz. İşte eğitimden tasarruf noktasına geldiğiniz okullarda tuvaletlerin, koridorların, hijyenik olmayan ortamlarda eğitim yapıldığını görürsünüz. İnsanların güven ve siz çalıştırılmaya gayret edildiğini görürsünüz. Bu politikalardan derhal vazgeçin. Özellikle eğitim üzerinde olan konulara hükümetin daha dikkatli ele alması, Sayın Bakanın da bu işlere biraz daha bakanlığa daha fazla önem verilmesini sağlaması lazım" şeklinde konuştu.