Tarım

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden inovatif bir ürün daha

Üzümün katma değerini artırmak için her geçen gün ürün çeşidini artıran Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BAEM), asma filizi turşusu üretimine başladı.

Yaklaşık 100 yıldır Türkiye'de bağcılığın bilimsel veriler ışığında gelişmesi için faaliyet gösteren Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, üzümden alternatif ürünler geliştirerek geleneksel ürünler yanında inovatif ürünler de elde ediyor.

Bağcılık Araştırma bünyesinde yaş ve kuru üzüm üretiminin yanı sıra üzüm suyu, koruk suyu, üzüm pekmezi, üzüm reçeli, üzüm marmelatı, üzüm cipsi, üzüm çekirdeği yağı ve üzüm yaprağı salamurası yanında son dönemlerde üzüm filizi turşusu üretimine başladı. Taze olarak tüketilen asma filizleri turşu haline getirilip 12 ay boyunca sofralarda yer alacak. Üretilen ürünlerin hiçbirinde katkı maddesi bulunmuyor.  

Farklı ürünler denenerek katma değeri artırma çalışmaları sürüyor

Kurum olarak üzümün katma değerini daha da geliştirmek için çalıştıklarını söyleyen Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Bizim amaçlarımızdan bir tanesi de üzümün katma değerini artırmak. Ürünün katma değerini artırabilmek için ham madde olarak pazarlamasını yapmayıp farklı ürünleri işleyerek katma değerini daha da artırmaktır. Üzüm suyumuz yaklaşık 8-10 yıldır seri olarak üretimimizde var. Bizim kurum tarafından üretilen üzüm suyu içerisinde herhangi bir katkı maddesi yok. Su ilavesi bile yok. Üzümün suyunu sıkıyoruz, direkt ambalajlıyoruz. Bunun yanında son yıllarda özellikle dikkat çeken koruk şerbeti gibi Manisa’nın iki değerini birleştirmeyi amaçladığımız mesir macununun ana baharatlarından oluşan koruk şerbeti gibi, üzüm reçeli, üzüm marmelat gibi geleneksel ürünlerimizin yanında inovatif ürünlerde elde etmeye çalışıyoruz. Özellikle çekirdek yağı ve çekirdek unu hem gastronomi anlamda bazı şeflerimiz tarafından hem de eczacılıkta kullanılabilen ürünler arasında. Son birkaç yıldır da üzüm filiz turşusu üstünü yoğunlaşmış durumdayız. Filiz turşusundaki amacımız da taze olarak tükettiğimiz asma filizlerini turşu haline getirip 12 ay boyunca sofralarımıza sunabilmektir. Bu projemizde inşallah bu yılın sonunda tamamlanacak. Geleneksel ürünlerimizin yanında inovatif ürünler arasında yerini bulacaktır” diye konuştu.