Ekonomi

Memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emekliler Temmuz ayında maaşlarına yapılacak zam oranını bekliyor. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı da netleşecek.

Temmuz ayı memur ve emekli maaşı zamları için milyonlarca kişi, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı 6 aylık enflasyon farkını bekliyor.

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı da netleşecek.

5 aylık enflasyon rakamı belli oldu

SGK ve Bağ-Kur Emeklileri: Mayıs ayında açıklanan enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 olarak gerçekleşti. Bu, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 5 aylık enflasyon rakamının yüzde 22,27 olmasını sağladı.

Memurlar ve Memur Emeklileri: Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme gereği yüzde 10 zam ve yüzde 6,72 enflasyon farkı ile toplamda yüzde 17,4 oranında zam kesinleşmiş durumda.

Emekli maaşı ne kadar olcak?

Emekliler her yıl Ocak ve Temmuz dönemlerinde maaşlarına zam alıyorlar. 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için emekliler, yüzde 49,25 oranında zam almıştı. 

Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verileriyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak hesaplandı. Bu durumda emekliler Mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 enflasyon farkını şimdiden garantilemiş oldular.

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 25,46 olarak hesaplandığı belirtiliyor. Eğer Temmuz ayında açıklanacak Haziran ayı enflasyonu bu doğrultuda gelirse emeklilerin alacağı zam oranı yüzde 25,46 olacak.

Bu hesaplamalar doğrultusunda emeklilerin maaşlarına Temmuz ayında yapılacak zam oranı, enflasyon farkına bağlı olarak netleşecek ve zam oranının yüzde 25,46 oranında olması bekleniyor.

En düşük emekli maaşı ne kadar olcak?

Emekli maaş zammının nasıl uygulanacağı konusunda kafalar karışık... Zam oranının kök maaşa mı yoksa en düşük emekli maaşına mı uygulanacağı konusunda belirsizlik sürüyor.

Normalde 6 aylık enflasyondan kaynaklanan zam oranı kök maaşa uygulanır. Kök maaş, emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan ve net tutarı gösteren maaşın ham hali anlamına gelir.

En düşük emekli maaşı ise devlet tarafından belirlenen ve hiçbir emeklinin alacağı maaşın bu miktarın altına düşmemesini sağlayan taban maaştır.

CNN Türk'te yer alan habere göre Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya tamamlanmıştı. Bu uygulamanın devam etmesi ve en düşük maaşın 6 aylık enflasyon oranında artırılması halinde emekliler 12 bin 500 lira alacak.

Olası senaryolar

En Düşük Memur Emekli Maaşı: 14.740 TL'den 17.739 TL'ye yükselebilir.

Bağ-Kur Esnaf Emeklisi: 10.178 TL olan emekli maaşı 12.804 TL'ye çıkabilir.

Bağ-Kur Tarım Emeklisi: 8.089 TL'den 10.176 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

SSK 2000 Öncesi Emeklisi: 11.367 TL olan maaş 14.300 TL'ye çıkabilir.

SSK 2000 Sonrası Emeklisi: 7.047 TL'den 8.865 TL'ye yükselebilir.

En düşük emekli maaşı için Temmuz ayında bir düzenleme yapılması öngörülüyor. Meclis’in bu konuda yasayı onaylaması halinde ek iyileştirmelerle maaşlarda artış sağlanabilecek.

Memur ve memur emeklileri maaşlarını her ayın 1’i ila 5’i arasında alıyor. Haziran ayı enflasyonu 3 Temmuz’da açıklanacağından, memurlar maaşlarını zamsız olarak görecekler. Ancak enflasyondan doğan maaş farkları ay bitmeden hesaplarına yatacak.

SSK emeklileri her ayın 17'si ile 26'sı arasında, Bağ-Kur emeklileri ise her ayın 25'i ile 28'i arasında maaşlarını alıyor. Eğer düzenlemeler yetişirse zamlı maaşlar ödenebilecek, yetişmezse fark sonradan yatırılacak.