Çevre

Türkiye hafta sonunda adeta cehennemi yaşayacak!

Yurt genelinde hafta sonu sıcaklık değerlerinin 40 dereceyi aşmasıyla Türkiye adeta cehennemi yaşayacak. Hava tahminlerine göre Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası, etkisini önümüzdeki günlerde de sürdürecek.

Üst üste sıcaklık rekorlarının kırıldığı Türkiye, hafta sonu adeta cehennemi yaşayacak. İstanbul başta olmak Ege ve güney illerinde sıcaklık değerlerinin 40 derecelerin üzerine  çıkması beklenirken, hissedilen sıcaklığın ise bazı bölgelerde 45 dereceyi aşacağı belirtiliyor.

Uzmanlar, hafta sonu için önlem uyarısında bulunurken, risk grubundaki kişilerin ciddi sağlık sorunları yaşayabileceğini vurguluyorlar. Öte yandan Türkiye'yi kavuran sıcaklık değerleri artmaya devam ederken, ülke genelinde 1991-2020 yılları arasında 21.8 derece olarak ölçülen haziran ayı ortalama sıcaklığı, geçen ay 25.4 derece ile normalin 3.6 derece üzerinde tespit edildi.

Sıcaklık analizlerinde, 1971'den itibaren yapılan karşılaştırmaya göre, 2024 Haziran ayı son 53 yılın en sıcak haziran ayı olarak da kayda geçti.

Nem oranı çok yüksek

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisini sürdürdüğünü belirtirken, özellikle Antalya, Mersin, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır'a dikkat çekerek, "Hafta sonunda güney kesimlerinde kavurucu sıcak daha etkili olacak Marmara ve Karadeniz kıyılarında artan nem oranı, bunaltacak. İstanbul ve çevresinde yüzde 90'lara ulaşan nem oranları görülecek” dedi.

Ağustos ayı da sıcak geçecek

Ağustos ayındaki öngörülerini de anlatan Tek, “Sıcak hava dalgalarını Ağustos'ta da göreceğiz  Küresel anlamda 2023, son 175 yılın en sıcak dönemi olmuştu. Bu yıl yeni sıcaklık rekorları kırılabilir. Sıcak hava dalgalarının sıklığı iklim değişikliğine bağlı artış gösteriyor. İklim değişikliğinin en önemli etkilerinden biri de tropikal kuşağının kuzeye  ilerlemesi yani enlem kayması" ifadelerini kullandı.