Genel

Türkiye'nin dünya birincisi olduğu 5 konu

Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında birinci olduğu 5 şey denildiğinde akla pek çok konu gelir. Listede mülteciler, sigara kullanımı, üretim ve daha nicesi var. İşte detaylar...

Siyah Sancak'ın yazısına göre Türkiye'nin dünya birincisi olduğu 5 şey:

Mülteciler

Bugün dünya üzerinde 208 ülke bulunuyor. Bu ülkeler arasında resmî rakamlara göre 3.621.264 mültecinin bulunduğu Türkiye mülteci konusunda açık ara farkla dünya birincisi.

Kaçak göçmenlerle birlikte bu sayının resmî rakamın çok üzerinde olduğu bilinse de kamuoyunda gündeme gelen 17 milyonluk rakamın da gerçek dışı olduğu kesin olan bir gerçek.

Türkiye’nin ardından ise 1,4 milyon mülteci bulunan Pakistan geliyor. 1,1 milyon mülteci ile Uganda üçüncü, 1 milyon mülteci ile Almanya ise dördüncü sırada.

SİHA ihracatı

Dünyanın en iyi 3-4 SİHA üreticisi ülkesinden biri olarak gösterilen Türkiye, 35 farklı ülke ile dünyada en fazla ülkeye SİHA ihraç eden ülke olarak birinci sırada yer alıyor.

Günlük sigara tüketimi

Türkiye yapılan araştırmalara göre, kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayısında 17,1 sigara ile dünya birincisi. Türkiye’yi ise günlük 15,7 sigara ile Yunanistan, 15,5 sigara ile İsrail, 15,4 sigara ile Japonya ve Avusturya takip ediyor.

Fındık, kiraz, kayısı ve haşhaş üretimi

Türkiye tarımsal alanda 10 yıldır Avrupa birincisi ve dünya çapında da en başarılı ülkelerden biri. Yeşil alan ve tarımsal anlamda oldukça zengin bir ülke olan Türkiye’nin bugün 100 bin hektar yeşil alanı mevcut ve kişi başına düşen ağaçlık alan miktarı 12,63 metrekare.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerine meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünya birincisi.

Yalan habere maruz kalma

Yapılan araştırmalara göre Türkiye dünyada en çok yalan habere maruz kalan ülke. Bu duruma engel olmak isteyen Türkiye, geçtiğimiz yıl sosyal medya yasası çıkarmış, hatta Dezenformasyonla Mücadele Merkezi kurmuştu. Ancak bu hamlelerin hiçbir yaptırımı ve uygulaması olmadığı için Türkiye yalan habere maruz kalma konusunda dünya birincisi olmayı sürdürüyor.

Enflasyon'da Avrupa birincisiyiz

Kimse korkmasın, neyse ki bu konuda dünya birinciliğini kaptırmışız. Trading Economics’te yer alan verilere göre dünyada yıllık enflasyonun en yüksek olduğu ülke açık ara Arjantin. Bu ülkede Mart 2024’te yıllık enflasyon yüzde 288 olarak ölçüldü. Türkiye, dünyada dördüncü sırada yer alsa da Avrupa’da enflasyonun en yüksek olduğu ülke olarak birinci sırada.