Türk Dil Kurumu, bu yılın kelimesini "kalabalık yalnızlık" olarak seçti.
Bundle Studio'ya göre, günümüz dünyasında, teknolojik ilerlemeler sayesinde her zamankinden daha fazla "bağlantılı" olmamıza rağmen, paradoksal bir şekilde yalnızlık hissi de giderek artıyor. Kalabalık şehirlerde, tıklım tıklım dolu sosyal ortamlarda, hatta aile ortamlarında bile bireyler kendilerini yalnız ve izole hissedebiliyor. Modern çağın en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan bu duruma "kalabalık yalnızlık" deniyor.
TDK, bu kavramı neden seçtiğine dair bir değerlendirmede bulundu.
Değerlendirme Kurulu, "kalabalık yalnızlık" kavramına dair şöyle dedi:
"2024 yılında, insanların kalabalıklar içinde yalnız hissettiğini gösteren araştırmaların sayısında bir artış gözlenmiştir. Birbiriyle çelişkili gibi görünen, 'yalnızlık' ve 'kalabalık' kavramları aynı anda var olabilmektedir. Sosyolojik, psikolojik ve iletişimsel nedenlerle açıklanabilen bu durum, bireylerin günlük yaşamlarında ve kurdukları ilişkilerde kendini açıkça göstermektedir."
Açıklamada, sosyal medya ve dijital teknolojilerin artan kullanımıyla birlikte yalnızlık hissinin derinleştiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
"Sosyal medya ortamında takipçi ve beğeni sayılarının önem kazanması, yapay bir 'kalabalık' algısı oluştursa da, bu durum yalnızlık hissini azaltmaktan çok artırmaktadır. Dijital dünyanın geçici ilişkiler sunması, bireylerin yalnızlık hissini daha da derinleştirmektedir. Aynı şekilde, yaşamın hızlanması, artan insan hareketliliği ve zayıflayan toplumsal bağlar, bireylerin çevrelerindeki insanlarla anlamlı bağlar kurmasını zorlaştırmaktadır. Bir kişinin çevresinde çok sayıda insanın bulunması, yalnız olmadığını göstermediği gibi, aynı evde aile bireyleriyle birlikte olmak da bir kişinin aynı yemek masasında yalnız hissetmesini engelleyememektedir."