GEMA Vakfı (Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Giritligil Hotel’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek Gediz Nehri'ndeki sorunları bir kez daha dile getirdi.
Açıklamasında, bir zamanlar sularından içilen Gediz Nehri'nin, şimdi yanından bile geçilemeyecek hale geldiğini kaydeden Başkan Kilimcigöldelioğlu, 30 yıldır kirliliğe bir çözüm bulunamadığına vurgu yaptı.
"Sorunları oturarak göremezsin"
Valilerin görevde uzun süre kalamamasından dolayı Gediz Nehri'ndeki kirliliğe yeterince odaklanamadığını belirten Başkan Kilimcigöldelioğlu, "Gediz Nehri'nde kum ocakları çalışma yapıyor ama asla ıslah edilmiyor. Kum çayı tahrip olmuş durumda. Sayın valimizden rica ediyorum, tüm kum ocaklarının tahribatı bitmeli. 30 yılda 15 vali değişti. Çok fazla vali değiştiği için Gediz Nehri temizlenemiyor. Bir valinin en az 4 yıl çalışması lazım ki verim alabilsin. Biz valiye geliyoruz durumu anlatıyoruz bir gün sonra vali gidiyor.
Büyükşehir Belediye Başkanımızın vali ve bütün belediye başkanlarıyla beraber, Gediz'deki şelaleden başlayarak Menemen'e kadar bütün sorunları görmesini istiyorum. Sorunları oturarak göremezsin, masa başında bir şey çözemezsin" şeklinde konuştu.
Gediz Havzasını en çok kirleten bölgenin Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi olduğunun altını çizen Başkan Kilimcigöldelioğlu, “27 yıldır atıksu arıtma tesisi kurmadılar. Turgutlu’da oluşan kirlilik hem Manisa’yı hem İzmir’i hem de Menemen’i kirletiyor. Kemalpaşa Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi'nde arıtma tesisi yok. O da kirletmeye devam ediyor. Muradiye Organize Sanayi Bölgesi, Akhisar Zeytin Organize Sanayi, Kula tabakhaneleri, organize sanayi bölgeleri dışında yüzlerce fabrika ve zeytinyağı fabrikaları Gediz'i kirletmeye devam ediyor.
Arıtma tesisi olmayan tüm belediyeleri mahkemeye vereceğiz. Başta Turgutlu OSB, Muradiye OSB ve Akhisar OSB'yi mahkemeye vereceğiz." dedi.
Gölmarmara Gölü'nü DSİ kuruttu
Gölmarmara Gölü’nün DSİ (Devlet Su İşleri) yüzünden kuruduğunu vurgulayan Başkan Kilimcigöldelioğlu, son olarak şunları söyledi: "DSİ, 10 yıldır Gölmarmara Gölü’ne su vermedi, gölü kuruttular. Bu çok önemli bir konu. Gölün durumunun değişmesini istiyorum. Bunu yine Cumhurbaşkanına bildireceğim, ilgili bakanlara da bildireceğim. Suyun yüzde 40’ı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilsin, yüzde 30’u Gölmarmara çiftçisine verilsin, yüzde 30’u da göle verilsin. Bunu yaparsak başarırız. İşte bu konuda ben Çevre Şehircilik Bakanlığını görmek istiyorum. Kaç yıldır takipçisiyiz, dava açtık davayı kazandık. Valilik yarın Gölmarmara konusunda bir karar verecek. İnşallah uygun bir karar verirler. Ama biz yine de işin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Hiçbir zaman geri adım atmayacağız."