Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün Rahim ağzı Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla açtığı stantta aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları ile birlikte vatandaşlara bilgilendirme yaptı.
11 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde açılan stantta Sağlıklı Hayat Merkezi’ni tanıtılarak KETEM ve diğer danışmanlık hizmeti verilen birimlere vatandaşlar davet edildi.
Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalık
Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden rahim ağzı kanseri ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Kadınlarda serviks kanseri, dünya genelinde meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra dördüncü sıklıkta görüleni ve kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerin dördüncü nedenidir. Ülkemizde de bir yıl içerisinde 2 bin 374 kadın serviks kanseri tanısı almıştır. Serviks kanserinin neredeyse tamamına yakını Human Papilloma Virü s(HPV) olarak adlandırılan virüs ailesinin yüksek riskli tipleriyle oluşan HPV enfeksiyonu sonrası oluşmaktadır. Serviks kanseri önlenebilen bir hastalıktır ve erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilir.
Risk faktörleri şunlardır:
HPV enfeksiyonu
Sigara
Çok eşlilik
Çok doğum
Erken yaşta cinsel ilişki
Bağışıklık sisteminin ilaçlarla baskılanması
Beslenme
Belirtileri Nelerdir?
Serviks’te kanser öncesinde gelişen değişiklikler genellikle belirti vermez. Ancak pelvik muayene, Pap Smear testi ve HPV-DNA testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir. Bununla birlikte, aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen hekiminize başvurunuz:
Vajinadan, artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı geliyorsa,
Normal adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında hafif kanama oluyorsa,
Normalden daha uzun süren veya daha ağır olan âdet kanaması söz konusu ise,
Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama veya ağrı varsa,
Menopoz sonrası kanama olursa."
Rahim ağzı kanseri 'önlenebilen bir ölüm nedeni' olarak tanımlanıyor
Müdürlükten yapılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:
“Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında 30-65 yaş arasındaki sağlıklı kadınlarımız Rahim ağzı kanseri açısından 5 yılda bir, HPV-DNA testi ile taranmaktadır. Toplum tabanlı bu taramalar; Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, serviks kanserine karşı birincil koruyuculuk olarak çocukluk çağı (9-14 yaşlarından) başlayarak hem erkeklerde hem de kadınlarda HPV aşısı yapılmasını önermektedir. Serviks kanseri, Dünya Sağlık Örgütü tarafından risk faktörleri engellendiği ve tarama testleri düzenli yapıldığı takdirde “önlenebilen bir ölüm nedeni” olarak tanımlanmakta ve bu hastalık için tüm dünyada tarama yapılması, her ülkenin kendi kontrol politikasını oluşturması önerilmektedir."