Yurtdışından yapılan alışverişlerde uygulanan vergi oranlarında ciddi bir artış yaşandı. Resmi Gazete'de yer alan yeni düzenlemeye göre, yurtdışından getirilen eşyalar için belirlenen maktu vergi oranları değiştirildi. 

Yurtdışından gelen kargolarda alınan vergi yüzde 60'a yükseldi

Bu değişiklikle birlikte, yurtdışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 18'den yüzde 30'a yükseltilirken, AB dışı ülkelerden gelen kargolarda ise yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkartıldı.

Bu kararın alınmasının ardından, özellikle küçük bütçeli alışverişler yaparak yurtdışından ürün getirmeye çalışanlar için bu alışveriş yönteminin bir cazibesi kalmayacak. 

Yeni vergi düzenlemesi, özellikle popüler ve ucuz alışveriş siteleri üzerinden yapılan küçük miktarlı alışverişleri doğrudan etkileyecek. Son günlerde oldukça popüler olan ve hemen herkesin alışveriş yaptığı yurtdışı sitelerine olan rağbet büyük oranda azalacak.

30 Euroluk alışverişe yüzde 60 vergi

Resmi Gazete’de yayımlanan kararın içeriğine göre, yurt dışından hızlı kargo yoluyla bireysel kullanıcılar için gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyaların vergilendirilme şeklinde önemli değişiklikler yapıldı. Kıymeti 30 Euro’yu geçmeyen eşyalar için Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelenler yüzde 30, diğer ülkelerden gelenler yüzde 60 vergiye tabi tutulacak. 

Ayrıca, özel tüketim vergisi kapsamında değerlendirilen ürünler için yüzde 20 ilave vergi uygulanacak. Böylelikle yurtdışından sipariş edilen düşük maliyetli ürünlerin vergi eklenmiş fiyatları, iç pazardakilerine oldukça yaklaşmış olacak.

2 sigara grubuna daha zam geldi! 2 sigara grubuna daha zam geldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan bu karar, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu kapsamında yapılan bir düzenleme olarak Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak: Gazete Duvar